Puolukkaiset glögilimput

Glögilimput

(3 vuokaa)

1 plo Marli Perinteistä glögitiivistettä laimentamattomana (5 dl)
5 dl lämmintä vettä
5 dl puolukoita
1 dl siirappia
1,5 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa (á 11 g)
3 dl leipämaltaita
3 dl ruishiutaleita
1 l karkeita ruisjauhoja
8‑10 dl vehnäjauhoja

Mittaa glögitiiviste, vesi, puolukat ja siirappi taikinakulhoon ja tarkista seoksen lämpötila: kädenlämpöistä tuorehiivalla leivottaessa ja reilusti kädenlämpöistä kuivahiivaa käytettäessä. Lisää hiiva, suola, leipämaltaat ja ruishiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja aloita taikinan alustaminen ruisjauhoilla. Jatka vehnäjauhoilla, kunnes taikina on pehmeää ja sitkeää. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin tunti.

Voitele kolme pitkänomaista leipävuokaa voilla tai margariinilla. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Muodostele taikinapaloista pitkulaisia ja nosta ne leipävuokiin. Painele leivät tasaisesti vuokiin ja kohota niitä liinalla peitettyinä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä uunin alatasolla noin puolitoista tuntia. Kumoa leivät vuoista ja anna niiden vetäytyä noin vuorokausi ennen tarjoilua. Leivät voi mainiosti pakastaa.

Smetana-savukalalevite

n. 200 g kylmäsavulohta
2 dl smetanaa
1 kpl punasipuli hienonnettuna
1 dl tillisilppua
mustapippurirouhetta ja suolaa maun mukaan

Poista kylmäsavulohesta ruodot ja nahka. Kuutioi kala. Vaahdota smetanaa vatkaimella hetki ja lisää siihen kalapalat, hienonnettu sipuli ja tilli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa sekä rouhaisu mustapippuria myllystä. Anna levitemassan vetäytyä muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.

Tarjoile paahdettuja glögilimppuviipaleita savukalalevitteen kera tai valmista aineksista pieniä alkupalavoileipiä.


X

Lähetä resepti ystävälle

Ellet ehdi itse valmistaa ystävällesi Marli Glögi -reseptin mukaan jouluista lahjaa, lähetä tämä resepti hänelle sähköpostiin lämpöisenä joulutervehdyksenä.

300 merkkiä jäljellä.